+
Vestigingslocatie zoeken
Menu Vestigingslocatie zoeken

Het verhaal van SusPhos BV

“Hier zijn de belangrijkste kennisinstellingen om de hoek”

De stoel waarop u zit, de tafel waaraan u eet, het speelgoed van uw kinderen, de vloerbedekking, het bevat allemaal vlamvertragers. Een belangrijk element hierin is fosfaat, een grondstof dat gewonnen wordt uit vervuilende fosfaatmijnen die langzaam leeg raken. “En dat terwijl fosfaat essentieel is in ons leven”, vertelt SusPhos-oprichtster Marissa de Boer. Maar hoe ga je duurzaam om met fosfaat? Na uitgebreid onderzoek, vond SusPhos de oplossing.

Koploper in watertechnologie

In het dichtbevolkte Nederland zijn er enorme fosfaatstromen. Die zorgen voor een uitdaging, maar boven alles voor een kans. Een kans die De Boer met beide handen greep. SusPhos BV ontwikkelde een techniek om fosfaat te winnen uit afvalwater. “Want juist in bijvoorbeeld verbrand rioolslib zit enorm veel fosfaat”, legt De Boer uit. “Deze fosfaat is kostbaar, maar niet direct te gebruiken. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf het SusPhos proces. “Dankzij dit proces kan de fosfaat verwerkt worden tot ‘high end’ producten zoals vlamvertragers en kunstmest.” Een baanbrekende oplossing waarmee SusPhos een koploperspositie op het gebied van watertechnologie bemachtigde.

Friesland biedt mogelijkheden

Al tijdens haar studie was De Boer geïnteresseerd in techniek en verstedelijking. Na haar masteronderzoek op het gebied van fosfaatchemie, deed ze een promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam waar ze samen met twee collega’s werkte aan een techniek om fosfaat terug te winnen. “Maar in Leeuwarden zijn de belangrijkste kennisinstellingen om de hoek, waaronder de Watercampus en de demosite van Wetterskyp Fryslân. Daarom besloten we te verhuizen naar Leeuwarden”, vertelt De Boer. “Bovendien kregen we in Friesland een vast aanspreekpunt die hielp ons plan uit te rollen. Onderdeel daarvan was een investering waarmee we in onze ‘proeffabriek’ pilot-testen uitvoeren en de schaal vergroten van kilo’s naar tonnen”, legt De Boer uit.

Friese bodem voor fabriek van de toekomst

Inmiddels is de boel flink opgeschaald en de gepatenteerde techniek verder ontwikkeld. Dat vraagt ook om een nieuwe locatie waar De Boer haar miljoenenfabriek kan vestigen. Ook bij de zoektocht naar een nieuwe locatie kan De Boer terecht bij haar vaste aanspreekpunt. Het liefst blijft ze in Leeuwarden. “SusPhos werkt hier samen met de hogescholen en met Wetsus; dat bevalt ontzettend goed!”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Deel deze pagina:

Friesland, kom verder!

In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.