+
Vestigingslocatie zoeken
nl
  Menu Vestigingslocatie zoeken

  MG Energy Systems

  “We willen grenzen verleggen”

  “Het is soms beter om een stap te zetten die onmogelijk lijkt, dan om die stap niet te zetten”. Mark Scholten, mede-eigenaar van MG Energy Systems, kan het weten. Het bedrijf uit Leeuwarden wist namelijk het onmogelijke mogelijk te maken en mag zichzelf inmiddels expert noemen op het gebied van energieopslagsystemen. Van luxe jachten tot Afrikaanse lodges en ziekenhuizen, MG voorziet hen allen van een passende, duurzame accu-oplossing. “Durven, dat is het. Je moet het durven”, meent Scholten.

  De achilleshiel van elektrische energie

  Het idee werd geboren in de kroeg, vlak nadat de eerste zonnebootrace in Friesland plaatsvond. “Daar moeten we iets mee”, bedachten de studievrienden Gerard van der Schaar en Mark Scholten. Met hun diploma net op zak, begonnen ze aan de bouw van hun eigen zonneboot. Het doel? Meedoen aan de Dutch Solar Challenge. Al snel stuitten ze op de achilleshiel van elektrische energie: batterijopslag. Er bleek geen goed systeem voor batterijbeheer te zijn, terwijl dat juist van cruciaal belang was voor de zonneboot. Er zat maar één ding op: zelf zo’n systeem bouwen. Met succes, overigens. Ze wonnen de race. Net zoals alle races die daarop volgden.

  “Er is zoveel wat je kunt doen met zonne-energie”

  En daar bleef het niet bij. Want waarom zou je zo’n baandoorbrekende technologische uitvinding alleen voor zonneboten bewaren? “Er is zoveel wat je kunt doen met zonne-energie”, vertelt Scholten. In 2009 richtten Van der Schaar en Scholten MG Energy Systems op. Zeven jaar werkten ze achter gesloten deuren hard aan productontwikkeling. Pas toen waren ze tevreden met hun innovatieve oplossing. Terwijl een collega-bedrijf hun product op de markt bracht, konden Scholten en Van der Schaar in alle rust verder innoveren. Inmiddels is het bedrijf sterk gegroeid en is het assortiment uitgebreid met verschillende batterijen, monitorsystemen en MPPT-controllers.

  Grenzen verleggen

  “We willen laten zien wat we kunnen”, vertelt Scholten. “En grenzen verleggen.” Een voorbeeld van zo’n grens die het bedrijf aan het verleggen is, ligt op het gebied van ‘off-grid solar systemen’. “Dankzij de financiële steun van Vestigen in Friesland hebben we een demo-opstelling kunnen maken voor de opslag van duurzame energie”, vertelt Scholten. “We zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van onze hardware en software. Met name het batterijsysteem en de aansturing proberen we te verbeteren om het geheel zo efficiënt mogelijk te maken. Zo’n demo-opstelling geeft ons daarbij heel veel belangrijke informatie.”

  De sleutel tot een duurzame toekomst

  Stilletjes aan blijft MG Energy Systems groeien en innoveren. “Wij geloven echt dat dit de sleutel tot een duurzame toekomst is”, legt Scholten uit. Dat die sleutel in onze provincie gevonden wordt, daar zijn we meer dan trots op. Misschien ook niet gek dat Vestigen in Friesland het bedrijf op alle mogelijke manieren probeert te ondersteunen. “Van huisvesting tot bereikbaarheid en infrastructuur, we kunnen met al onze vragen aankloppen bij onze adviseur”, knikt Scholten. “We weten elkaar goed te vinden.” De ultieme missie van het bedrijf? Om hun innovatieve ideeën beschikbaar te maken in commerciële high-end producten voor een grote markt. En de mannen zijn al een heel eind op weg!

  Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

  Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

  Relevante cases

  Alle cases

  Deel deze pagina:

  Friesland, kom verder!

  In Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij staan voor u klaar en ontmoeten u graag.