+
Location search
Menu Location search

Het verhaal van Nedcam

Ter land, ter zee en in de lucht: “wij kunnen bijna alles verwezenlijken”

Een luxueus jacht, een fascinerend kunstwerk of een complex bouwwerk – wie zich verwondert over het eindproduct, denkt zelden aan het voorwerk. Het zijn immers de designers, de architecten en kunstenaars die over het algemeen geroemd worden. “Maar geen idee wordt werkelijkheid zonder mal of vorm. Daar begint het allemaal mee”, vertelt Jan Volker, mede-eigenaar van Nedcam. En laat het bedrijf daar nou net Europees ‘grootmacht’ in zijn: het produceren van unieke mallen. “Wij zijn eigenlijk dé link tussen ontwerp en realiteit.” En dat is, als u het ons vraagt, een kunst op zich.

Creatief met vormen

Wie wil begrijpen wat Nedcam is, zou eigenlijk langs hun productieruimtes in Heerenveen moeten rijden. Want in woorden is het nauwelijks te vangen. “Ach, op een feestje zeg ik altijd maar dat we mallen maken voor jachten”, vertelt Jan Volker. Maar dat dekt bij lange na niet de lading van het productiebedrijf. Het is meer, veel meer. “Eigenlijk bieden we totaaloplossingen voor de realisatie van 3D-vormen in heel veel verschillende branches”, legt Volker uit. “Wij maken wat een designer, architect of ontwerper heeft bedacht.” Dat zijn inderdaad vormen voor de jachtbouw, maar óók voor architectuur, windenergie, automotive, de luchtvaart en zelfs voor kunstenaars en designers.

“Hoe ingewikkelder, hoe leuker” 

“Van engineering tot en met (speciaal) transport, alles doen we hier onder één dak. We zijn echt een one-stop-shop”, legt Volker uit. En bovenal: een one-of-a-kind-shop. Want er zijn maar weinig bedrijven die doen wat Nedcam doet. “Wel een stukje misschien, maar wij beheersen het hele proces.” Bovendien is de freesmachine van Nedcam een van de grootste van Europa. Hiermee kunnen objecten van meer dan vijfentwintig meter gemaakt worden. “En ook nog eens op de millimeter precies. Dat is het mooie”, licht Volker toe. “Zo brengen we een ontwerp echt tot leven.” Ontwerpen die vervolgens de hele wereld overgaan. Een haast surrealistisch kantoorpand in Saoedi Arabië bijvoorbeeld, meubels voor Nestlé in Zwitserland, een enorm kunstobject voor de Olympische Spelen in Londen of een lichtsculptuur in een prestigieus museum in Parijs. “Hoe ingewikkelder, hoe leuker”, lacht Volker. “Doordat we altijd nieuwsgierig zijn naar nieuwe materialen en technieken, kunnen we bijna elk idee verwezenlijken.”

“Waarom concurreren als je samen meer bereikt?”

Nedcam is ontstaan in 2017, toen het Friese bedrijf Solicam en het Gelderse Nedcam besloten samen verder te gaan. Net voor die fusie was Volker in gesprek geraakt met de toenmalig eigenaar van Solicam. “Of ik het misschien wilde kopen? Tja, het leek me wel een mooi avontuur. Maar het bedrijf had moeizame jaren achter de rug. Er moest wat gebeuren om de boel weer in de lift te krijgen.” Wie ook wel eens betere tijden had gekend, was hun grootste concurrent: Nedcam. Erwin van Maaren en Jan Volker besloten om tafel te gaan en de mogelijkheden door te nemen. Want waarom zou je elkaar beconcurreren als je samen veel meer bereikt? “In één week stampten we een businessplan uit de grond en niet veel later verhuisde Nedcam van Duiven naar Heerenveen”, vertelt Volker. “Dankzij de fusie hebben we ons flink kunnen verbreden en verdiepen. Het had zo moeten zijn.”

Een volledig circulaire toekomst

Net zoals ieder high-tech bedrijf in Nederland, is de grootste uitdaging de zoektocht naar personeel. “Mensen vasthouden is het probleem niet. Werknemers vinden het leuk om hier te werken, het is iedere dag weer anders, ieder project is uniek”, legt Volker uit. “Maar nieuwe mensen vinden wordt steeds moeilijker. Terwijl dat ook nodig is om te groeien.” Vestigen in Friesland ondersteunt het productiebedrijf bij deze uitdaging. “Zij hebben al heel wat kandidaten aan ons verbonden die wel wílden werken, maar voorheen niet wisten wat en hoe. Inmiddels zijn die kandidaten vakmannen die echt heel goed in iets zijn; door ons opgeleid. Dat is voor hen, maar óók voor Nedcam waardevol.” Toch is ‘groeien’ volgens Volker niet het belangrijkste doel van bedrijf. “Nu klink ik niet helemaal als een ‘echte’ ondernemer, hè”, lacht Volker, “maar in plaats van groeien, hechten wij ook veel waarde aan beter worden, slimmer werken en boven alles: duurzaamheid. Een volledige circulaire en duurzame toekomst. Dat is onze missie.” Volker en Van Maaren zijn volop bezig met de zoektocht en ontwikkeling van milieuvriendelijke materialen, waaronder recyclebare thermoplasten voor 3D-printing. “Daarvoor hebben we nog heel wat onderzoek voor de boeg. Maar voor ons is dat ook groei.”

“We kunnen bellen als er iets speelt”

Vestigen in Friesland ondersteunt het bedrijf waar mogelijk. “In praktische zin, natuurlijk. Door de burgemeester uit te nodigen bij belangrijke events bijvoorbeeld, mee te denken over uitbreidingsmogelijkheden en in de vorm van support op personeelsgebied”, knikt Volker. “Maar ook door gewoon betrokken en open te zijn. We weten dat we altijd kunnen bellen als er iets speelt.”

Vestigen in Friesland voor uw ondernemersvragen

Benieuwd hoe we uw onderneming kunnen helpen? Lees hier meer over Vestigen in Friesland of neem direct contact op met een van onze adviseurs.

Relevante cases

Alle cases

Deel deze pagina:

Friesland, come on!

In Friesland the possibilities are endless. We are ready and happy to meet you.